Supermaan

Ik heb een collega die soms laat in de avond nog op de racefiets stapt en dan doorfietst tot de volgende ochtend. Volgens hem zijn die middernachtelijke ritten magisch. Hij liet me weten: ‘Het ene moment ben je in de duistere weilanden, het andere moment tussen het bezopen uitgaanspubliek van het centrum (van Utrecht). Vanavond weer!’

Ik word altijd zo blij van mensen die ongebruikelijke dingen ondernemen. En dan ook nog in solitude.

In Amerika is een dame die ongebruikelijke parfum geuren creëert. Jill heet ze. Ik volg haar al een aantal jaar online. Ze verkoopt haar geurcreaties via haar website For Strange Women. De ideeën en teksten op de website zijn ‘utterly delightful’ om te lezen.

En vind je het ook niet intrigerend dat iemand haar bedrijf ‘voor vreemde vrouwen’ noemt? Ik wel!

In een onbedwingbare opwelling van nieuwsgierigheid besloot ik ooit wat samples te kopen. Deze heb ik nog steeds. Die nieuwsgierigheid ook!

Veilig opgeborgen als juwelen zitten de samples in een kistje. Af en toe ruik ik even. Ik ga er dan echt voor zitten, sluit mijn ogen en ruik bewust. Want hoewel ik haar ‘parfums’ niet draag hou ik enorm van dit ritueel. Ik zie het als een bewuste poging een moment vast te leggen in de tijd.

Want iedereen weet dat je met geur het snelst herinneringen oproept. Toch? Het limbische (oudste) deel in hersenen reageert nog instinctief op impulsen. Oftewel: het is onmogelijk te bedenken dat je nu maar eens niet gaat ruiken.

De geur die destijds mijn aandacht trok heet Winter Kitty. De geur van een kat die uren buiten heeft gelopen door de besneeuwde bossen. Zodat je de buitenlucht in haar vacht kunt ruiken…

“A blanket of snow evolves to a comforting base of vetiver, woods, and frankincense. A sweet musk of amber, rose and vanilla complete the scent of a kitty returned from a winter walk with chimney smoke and brisk air in his fur.” 

Intrigerend. Dat zei ik toch?

En zo fijn dat er ergens op de wereld mensen zijn die dit soort dingen maken. Dat geeft mij hoop voor de mensheid in het algemeen.

Andere geuren die ik van haar heb:

  • Sand Dollar: Ik zweer dat je een zoute strandlucht ruikt. Direct heb je een associatie met alle stranden waar je ooit bent geweest…
  • Moss & Ivy: Groener dan groen!
  • November (in the temperate deciduous forest): precies zoals de naam doet vermoeden en alleen al voor de naam gekocht dus. Dat snap je.

Ik liep gisteren nog laat buiten en zag onze supermaan met eigen ogen. Hij was prachtig. En ik was bijna op de fiets gestapt. Was ik dan een vreemde vrouw geweest?

6 gedachten over “Supermaan

Plaats een reactie