Cultuurnacht

Foto door: Willem Kox

Gisteravond was het Cultuurnacht in Houten. Een kleinschalig festival in “Het oude Dorp”. Muziek, theater, dans en poëzie konden beleefd worden op verschillende locaties. Houten is maar een klein dorp dus vaak zijn de bezoekers met elkaar bekend of is er familie van iemand die je kent. Dit jaar hebben de mensen van o.a. fotoclub Perspektief, tekstbureau Lef met Letters en Taalpodium zich verenigd voor het project: Cultureel ErfGoed in beeld en tekst.

Tekst gecombineerd met beeld. Hoe mooi kan het zijn? In de voorbereidende fase had ik lang het idee: geef mij maar een foto of een paar beelden, dan schrijf ik daar wel wat bij. In praktijk liep het wat anders. Het wilde maar niet lukken met de inspiratie over ons thema: Nieuw in Houten. ‘Mijn’ fotograaf Willem Kox en ik zijn allebei redelijk nieuw in dit dorp, dus dat leek ons wel een mooie invalshoek. We hebben er een etentje en een koffie-date aan gewijd, maar ondanks dat waren we beiden wat voorzichtig met beginnen. Toen de deadline dichter bij kwam raakte ik toch wel wat onrustig.

Op een vroege zondagochtend, om precies te zijn op 18 februari om 05.15 uur, kreeg ik echter een ingeving. Merkwaardig hoe dat gaat. In een vloeiende schrijfsessie kwam de tekst ter aarde. Recht de notitie app op mijn telefoon in. ‘Wat ben je toch aan het doen liefie?’ Mijn vriend draaide zich zuchtend om in bed. Weg van dat irritante licht van mijn telefoonscherm. ‘Sorry, even wat noteren. Moet echt!’

Ik liet het Willem als eerste lezen en hij zei zoiets als: ‘Ja… ehm, leuk, haha, dit had ik niet verwacht…’ 😉 Maar toen kwamen de beelden.

Simpel maar iconisch voor hoe wij Houten ervaren. En omdat mijn gedicht voorgelezen niet langer duurt dan een halve minuut moesten de foto’s ook met een redelijke vaart meebewegen. Dat heeft Willem toch maar mooi voor elkaar gekregen!

Dank aan alle mensen die dit mogelijk hebben gemaakt, hebben geholpen  en aan de bezoekers die zijn komen kijken. It’s all very much appreciated.

Nu eerst koffie en de belastingaangifte doen…

 

In Houten

 

Fietsen

Jagen

Remmen

Ben ik snel bij het station

 

Dansen

Springen

Rennen

Kleed ik me heel vlug om

 

Juichen

Lopen

Zingen

Breng ik het hoogste lied

 

Eten

Drinken

Denken

Aan mij ligt het niet

 

Zoeken

Vinden

Brengen

Ik zie jou heel graag thuis

 

Horen

Zien

Zwijgen

Zonder hard geruis

 

Houten

Helpen

Handelen

Iedereen zo fief

 

Maken

Schrijven

Luisteren

Daar gaat geen fietsendief

8 gedachten over “Cultuurnacht

  1. Mooi, die twee lijnen in je poezie: schijnbaar een tegenstelling maar bij verder kijken onlosmakelijk met elkaar verbonden. poeZIE op zijn best! Jaja, Houten en jij……

    Geliked door 1 persoon

  2. Mare wat leuk om jullie produktie in uitvoering te zien en te horen. Gaaf. Gewoon doen en dan komt de inspiratie and the rest will follow. Dit geeft je denk ik ook een bepaalde mate van voldoening. Hierdoor ga je met een gerustere gedachte de toekomst te gemoet.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s