Eureka

Gisteren ben ik met vriendin A. uit Amsterdam naar “Bizarium: Museum van bizarre uitvindingen” geweest. Dat zit helemaal in Sluis.

Juist…

Dat is in het uiterste puntje van Zeeland. Ik had er ook nog nooit van gehoord.

Uit de Belgische Facebook groep van Creatieve Generalisten waar ik lid van ben (aanrader!) kwam onlangs een melding dat wij als Creatieve Generalisten/Multipotentialisten daar zeker een plezante tijd zouden gaan hebben. Dus ondernamen A. en ik een episch auto avontuur om in Sluis te komen. Want zeg nou zelf, als je onderstaande tekst leest dan wil je dat toch gewoon?

“Bizarium is een eerbetoon aan bijzondere uitvindingen, een laboratorium dat inspireert, verrast en aanzet tot creativiteit. Een museum over briljante uitvinders door de eeuwen heen, met grenzeloze verbeeldingskracht, technische vindingrijkheid en vooral veel passie. Over uitvinders die risico’s namen, de regels braken en uit hun fouten leerden. We stimuleren een open geest: Wees nieuwsgierig, experimenteer, droom en heb vooral geen schrik om te falen in je zoektocht naar creativiteit en vernieuwing.

Een museum over uitvinders en hun falen. Zonder mislukking geen innovatie.”

We waren bijna 3 en een half uur onderweg. Het regende. A. zei nog grappend: ‘Maar goed ook, want anders wil je niet zo lang in een auto zitten voor een museum’. Dat was voordat we er waren. Daarna waren we het erover eens dat het ook met goed weer de moeite waard zou zijn geweest.

Het museum is een privé-initiatief van het ontwerpersduo Marc De Jonghe en Ann Geerinck. Bij de ingang werden we aller vriendelijkst welkom geheten door Ann en tijdens het rondlopen was Marc aanwezig voor toelichting en demonstraties.

We zagen o.a. een concentratie helm om ongestoord te kunnen schrijven, een houten auto die aangedreven werd door honden die rondjes moesten rennen in het voorwiel (geen idee wie dat ooit een goed idee vond!), een pak met spijkers om beren af te weren, een fiets om mee te zwemmen en een voorbeeld van Cleopatra’s sex-toy. Het laatste zou dan gevuld met bijen een aangename trilling veroorzaken. Whut? Bijen in je privé regio? Ik hoorde Marc tegen een andere bezoekster zeggen: ‘Tja, bijen waren toen in Egypte wel heilige dieren he…’

Er was ook een fantastische uitvoering van het “Ei van Columbus” door Nikola Tesla en Leonardo Da Vinci’s vliegmachine. A. en ik spraken vol lof over de solide uitvoering in hout waarop Marc zei: ‘Goed he, gewoon van Ikea aanrechtbladen.’

Kijk, ik zou niet anders verwachten 😉

Als afsluiting kregen we nog 2 niet tentoongestelde objecten te zien. Het eerste zag er uit als een soort botermes met een open blad. Wij konden niet raden waar dat nou handig voor was. ‘Om veilig erwtjes te kunnen eten’ jubelde Marc bijna. Ann glimlachte sereen. Ik ben nog wat skeptisch…

En het mooiste moest nog komen maar mag ik denk ik niet verklappen omdat er nog aan gewerkt wordt. Ik kan je alleen maar aanraden om volgend jaar ook naar Bizarium te gaan.

Ik ben zwaar onder de indruk van deze 2 mensen die hun droom zo tastbaar hebben vormgegeven.

A. en ik sloten de dag in stijl af met frietjes uit De Friterie van Sluis voordat we de lange terugtocht ondernamen.

En vind je ook niet dat reizen in het donker altijd sneller lijkt te gaan dan overdag? Of was dat gewoon het goede gezelschap?

A. en ik zijn al heel lang bevriend. En in ‘ideal introvert fashion’ zien we elkaar misschien maar 2 keer per jaar. Het is altijd zonder probleem de draad oppakken waar we gebleven waren – maar wel veel bij praten.

Ik vind dat zo waardevol: vrienden die je misschien niet dagelijks ziet maar wel ontzettend op een golflengte met jou zitten. Dat je wel constant zou willen high-fiven en roepen: ‘Eureka girl, jij snapt mij!’ En ik jou.

Thanks A. It was a day to remember 🙂

5 gedachten over “Eureka

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s